vallmo- och citronkaka till påskfikat
Jag blev så himla inspirerad av Lisa Maries bilder på påskiga tårtor härom dagen att jag trotsade förkylningen och ställde mig att baka. Receptet jag utgick ifrån kommer från Ankanplankan men jag gjorde vissa ändringar för att effektivisera (tex använda både skal och saft från en citron istället för bara skal från flera). Jag adderade även kristyr, förstås. Här är min version av receptet:
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
2 1/4 dl socker
3 ägg
3 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
4 msk blå vallmofrön
Saft och skal från 1 citron
1/4 dl vispgrädde
85 g ricottaost
Smör och ströbröd till formen
1 dl florsocker till glasyr
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och blanda noga. Riv ner skalet från citronen och pressa i saften från den ena halvan.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och vallmofrö för sig. Häll lite i taget i smör/sockerblandningen och vispa under tiden. Blanda i grädden och ricottaosten. Så fort bakpulvret kommer i kontakt med vätskan börjar det verka, så stå inte och instagramma just detta moment utan in i ugnen!
Häll smeten i smörad och bröad långpanna och grädda i 50-60 minuter. Vänd ur formen och låt kakan svalna på galler.
Blanda florsockret med 1 msk saft från den andra citronhalvan. Ringla över kakan när den är helt sval. Sprinkla med vallmofrön eller rivet citronskal för fräsig topping!
Nu är även Anna Marías samlingsinlägg för lerperioden uppe för beskådan. Kolla kolla vilka mästerverk vi skapat tillsammans – jag är så impad!
hille
2 april, 2015 at 10:36Jag ÄLSKAR vallmo- och citronkaka, så detta ska helt klart göras när jag kommer hem till päronen över påsk! kan tänka mig att min farmor kommer uppskatta det extra mycket. tack för tips, har aldrig prövat att baka en själv innan!!
Alicia Sivert
5 april, 2015 at 20:51Åh vad nice! Det var första gången för mig också :) Blev bautagott!
Jessica
1 april, 2015 at 12:00Alltså så god denna ser ut! Jag tror dock att anledningen till att en bara använder citronskal i det andra receptet är för att citronsaft kan reagera konstigt på värme! Och bli typ beskt och grejer. Skalet blir inte det! Men det verkar ju ha blivit gott ändå. :D
Alicia Sivert
1 april, 2015 at 12:09Åhå, did not know! Tack för tipset! I mitt fall gick det jättebra, men då ska jag nog fortsätta experimentera lite!
Sandra
1 april, 2015 at 05:12Mm älskar citronkaka! Ser otroligt gott ut men jag har fortfarande lite i frysen från när jag bakade det sist så jag får väl vänta ett tag till :( Får bli rabarberpaj till påsk istället kanske!
Alicia Sivert
1 april, 2015 at 09:56Åh men alltså det låter inte fel heller! Jag ska försöka påskbaka något till på lördag också. Återstår att se vad… :)
Tyg och otyg
31 mars, 2015 at 14:17Sådan där kaka är ju så GOD (fast jag brukar göra utan glasyr). Ska baka till jobbet på torsdag, kanske måste göra en sådan då.
Alicia Sivert
31 mars, 2015 at 20:11Den var god utan glasyr också men jag bakar ju alltid efter devisen dubbel fyllning/topping så jag var så illa tvungen ;)
LisaMarie
31 mars, 2015 at 10:46Så kul att du blev inspirerad! Och den där ser helt galet god ut. Blir så sugen och lite avundsjuk nu för att jag inte haft ork att baka. Men men, veckan är lång, kanske innan påskhelgen är slut i alla fall… ^^ Jättefint porslin också förresten.
Alicia Sivert
31 mars, 2015 at 20:10Åh, hoppas innerligt du blir frisk snart!
Jaa, blåmesar <3
Jessica
31 mars, 2015 at 08:13Alltså är så imponerad av ditt påskbakande! Jag har inte kommit mig för att baka nånting under den här påskadventtiden, ackackack. Bra jobbat, i alla fall!
Alicia Sivert
31 mars, 2015 at 20:09Alltså jag med! Har typ inte bakat sen första tiden i lägenheten pga att alla bröd jag gjorde blev degiga så jag trodde ugnen var trasig. Men dessa har gått hur bra som helst så nu vill jag bara jämt! Hoppas du hinner med nån kaka till/under helgen :)