Vi har ju redan konstaterat att den här bloggen går efter en egen rytm (fint för: ligger lite efter), men att flera av er kände igen sig i att nyåret i december kommer alltför abrupt och att det är mer relevant att sätta upp mål i ett skede där en själv är redo eller står inför en förändring, än vid ett givet datum. Därför utgår jag från att några av er fortfarande kan befinna sig i den där förberedelsefasen inför 2017, eller i alla fall stå inför formulerandet av delmål, månadsmål och kanske vecko- eller dagsmål – för all form av målsättning går ju inte in under kategorin ”nyårslöften”.
Till att börja med vill jag adressera varför jag använder ordet mål istället för löften.
Jag ogillar formuleringen ”nyårslöften” dels eftersom de är konstanta och inte går att utveckla, dels för att när man brutit ett löfte har man misslyckats och ger gärna upp, medan misslyckande är en del av vägen till ett mål.
Så varför ska en ens sätta upp mål?
För mig som har många tankar i huvudet och gärna börjar på tusen olika projekt parallellt, utan att färdigställa någonting, är medvetna mål ett sätt att samla tankarna och reflektera kring var jag vill ta vägen. Det kan vara professionella, privata, konstnärliga, mål med bloggandet/annan hobby eller mål för dagen. För mig är det ett redskap för att orientera mig och hitta en fokuspunkt att styra mot. Utan formulerade mål jobbar jag lätt lite här, lite där, lite där och lite där utan att någonsin färdigställa eller känna att jag uträttat något, fast jag arbetat intensivt hela dagen.
Skillnaden mellan syfte och mål
Länge upplevde jag mål som en belastning, något ångestladdat och utanpåliggande. Ett krav och något jag hade svårt att uppnå eller påverka. Det var min lärare Suz på Södra Stockholms Folkhögskola som först fick mig att inse att jag hade förväxlat mina mål med deras syften.
Att ”bli bättre på att rita” är inte ett mål, det är ett syfte. Att ”bli lycklig” är inte ett mål, heller inte att ”tjäna pengar”, ”börja träna” eller ”kunna sälja min konst”. Att ”rita något varje vecka”, ”simma sex gånger i månaden” eller ”äta veganskt varje måndag 2017” är mål.
Risken när en använder syften som mål är att skapa en luddig målbild där resultatet inte är mätbart. Utgå från exemplet ”Bli bättre på att rita”: Antingen blir det för enkelt att uppnå, tex ”Jag har ritat tre gånger i år, det är redan bättre, jag är färdig och har uppnått målet.”, eller så blir det rent av omöjligt, tex ”Jag har ritat varje vecka i ett helt år, men jag ser ingen utveckling mellan bilderna. Jag har misslyckats trots allt jobb jag lagt ner”.
Exempel på mål:
Teckna/måla någonting varje dag under en månad.
Delta i en kreativ utmaning hela året.
Skriva tre noveller innan midsommar.
Söka fem konstnärliga uppdrag.
Läsa en kvart varje kväll.
Klappa tre katter om dagen.
Exempel på syften:
Bli bättre på att rita.
Kunna sälja min konst.
Bli tryggare i mig själv.
Bredda mitt nätverk.
Tjäna pengar.
Må bra.
Är ni med på skillnaden?
När jag säger att du inte ska förväxla dina mål med dess syften så menar jag inte att du ska glömma de senare, tvärt om! Att reflektera över syftet är lika viktigt som att formulera själva målet. Det är där du får inblick i för vems skull eller vinning du sätter upp ditt mål. Är det du eller omgivningen som vill att du uppnår det? Är det relevant för dig, där du är, just nu? Orienterar du dig efter gamla drömmar eller de nuvarande?
När jag sätter upp mina planer för 2017 ger jag lika stort utrymme åt syftet som åt själva målet, men är noga med att inte förväxla dem med varandra (fast det händer fortfarande, skillnaden ÄR luddig). Jag tillåter mig själv att vara lite flexibel i formuleringarna där jag vet att jag behöver svängrum, och är mer tydlig där jag riskerar att försöka slinka undan. Jag begår massor av misstag på vägen utan att för den sakens skull behöva misslyckas, då jag undviker löften och konstanter. Även inräknat ett snedsteg så går resan mot ett mål alltid framåt.
Vad är dina tankar kring målsättning och medveten utveckling? Har du några tips eller knep?
Mer läsning:
Jag skriver ur mitt perspektiv som frisk, normalfungerande person med mycket överskottsenergi. Fler tips och övningar ur andra ingångar finns i Wildas serie om meningsfull målsättning.
Lämna ett svar