Juli är förbi och vi står mitt i den allra varmaste, mest grönskande sommartiden. Lite vemodigt känns det för mig som aldrig riktigt njuter av nuet, men jag lovar att verkligen försöka. Såhär på månadens sista dag ska vi sammanfatta hur det gått för min lilla balkongodling!
När vi var på Gotland beslöt vi på resande fot att utöka vistelsen med ytterligare några dagar. Jag gjorde det med vetskap om att det kunde bli på bekostnad av balkongen där hemma, för jag hade inte ordnat någon växtvakt utöver några uppochnervända petflaskor i varje kruka. Men med mitt mål för säsongen att bara känna 100% lust och 0% krav inför odlingen var det ändå rätt beslut att fatta. Jag behövde de extra Gotlandsdagarna. Fast jag grämde mig en del när jag kom hem till denna syn och for runt som en ojande filifjonka med vattenkannan innan jag så mycket som hängt av mig jackan.
Efter intensiv första hjälpen-vattning och några dagars avvaktande för att se vad som skulle hämta sig och inte var det dags att rensa bort det som torkat bortom räddning. Det mesta repade sig faktiskt efter att ha fått släcka törsten och några stackare fick klippas ner lite men fikonträdet, avokadon, lavendeln och boronian är för ledsamma för att jag ska kunna visa upp dem.
Krassen hade blommat medan vi var borta och nästan alla blad fick klippas bort, men på den dryga vecka som gått sen vi kom hem har den skjutit ny frisyr och slagit ut i blom igen. När fröställningarna lossnar ska jag spara dem till nästa åt – jag tror jag ska fylla en balkonglåda med krasse då.
Lite blekt och lite svedd, men snabb att återhämta sig på det stora hela.
Och tomaterna som fordrar så mycket vatten verkar liksom må bättre än någonsin när jag glömmer bort dem ett par veckor, det är nästan oförskämt. Kolla på blomsterruskan i toppen uppe till höger! Vad händer liksom?
Vad tror ni som är lite mer bevandrade inom odling – borde jag kanske klippa bort några procent ur den här monsterklasen, eller ska jag låta den hållas och hoppas på det bästa?
De första tre tomaterna har vi redan fått smaka, och sötare finns inte. Just nu är varje mogen frukt ett stort hallå, tänk att det snart kommer gå att äta sig ganska mätt här ute.
Nio chilifrukter har jag skördat i sommar och plantorna bara sprutar ur sig nya knoppar. Där gav växtlampan verkligen utdelning!
Märgärten har fått sina första skidor men precis som förra året verkar den ha stannat i växten efter bara några decimeter.
Jag har fått skörda mina första morötter någonsin! De är inte långa och de är inte många, men sällan har väl någon skådat något så rart.
Sånhär är utsikten från vardagsrummet just nu. Jag tror vi får köra en separat krukväxtrapport nån gång men innan vi avslutar måste jag faktiskt visa er palettbladsgalningen till vänster…
… som en konstinstallation i sig själv, inte sant? Ja, jag säger då det! Minns ni när jag fick den av Mikaela som stickling i höstas?
Hur står sig era odlingar såhär i semestertid? Brassar de på som bara den eller slokar och surar de?
Mer läsning:
+ odlingsrapport januari: frösådd i potatisgratängsformen
+ odlingsrapport februari: symbolisk tomatsådd och en nattlig räddningsaktion
+ odlingsrapport mars: chiliblom och kapade tomater
+ odlingsrapport april: fyrdubblade tomatplantor och mitt livs första chilifrukt
+ balkongen (före röjning) + drömmar, planer och mål för sommaren 2017
+ balkongen i maj, och en vädjan till våren
+ odlingsrapport maj: välkommen till vardagsrumsdjungeln
+ odlingsrapport juni: odlingsrapport juni: pelargonpassion och vildvuxen lavendel
Lämna ett svar