Theia: handvävd matta i röllakan och flossa

I den grekiska mytologin är Theia ljusets och seendets gudinnan. Hon är en av de 12 titanerna och den som ger lyster åt guld, silver och ädelstenar.

Theia är också namnet på den planet som lär ha kolliderat med jorden för 4,5 miljarder år sedan och vars kärna då smälte samman med Tellus. Fragment från kollisionen ska ha bildat månen. Gudinnan Theia är mor till Selene som i sin tur kör månvagnen över himmelen.

Det är den rombformade rutan i min matta som inspirerat till titeln Theia, då den kan läsas som en planet eller diamant. Precis som dess namne är en av de tolv titanerna är min matta en av klassens tolv vävar.

Projektet på Högre Textil Hantverksutbildning

Theia har vävts under vårterminen 2024 som en del av min utbildning vid Handarbetets Vänner Skola. Nedan följer en presentation av de olika momenten som ingått i processen och information om pågående utställning på restaurang Blå Porten.

Skiss

Skiss i akvarell med några första försök till beräkningar.

Förarbete: färgning

Sju rosa nyanser fick jag färga för att skapa de tre olika blandningar jag behövde i mina rutor. Sen tillkom en gul, en blå och två gröna toner. Garnet jag använt är i huvudsak ny norsk ull av tre kvaliteter men de gröna rutorna är färgade på äldre grått ullgarn jag köpt begagnat. Även varpen är i ull.

Vävning: röllakan och flossa

I min väv ville jag utforska en reliefeffekt genom att kombinera släta partier vävda i röllakan med knutna ytor i flossa. Flossa innebär att inslagsgarnet knyts som öglor runt en linjal och sedan skärs upp.

På de nedersta bilderna i kollaget syns flossalinjalen. Garnerna som används i väven skyttlas inte in som vid annan vävning utan viras upp i små nystan och förs sen för hand genom skälet.

Foto: Philip Israelsson

En bra arbetsdag kunde jag väva 14 cm.

Foto: Philip Israelsson

Efterarbete: frisering, signering, flätor och fransar

Efter att mattan klippts ur vävstolen återstod frisering av flossan, pärlknutar runt alla varptrådspar, en avslutande orientalisk fläta för att skydda knutarna och slutligen att sy ner ändarna och fläta fransar.

Samt signering, naturligtvis!

Resultat: Theia

Den färdigmonterade mattan på kort besök hemma i vardagsrummet.

Katten Vifslan inspekterar och godkänner.

Äkta Mattor – klassiska tekniker i ny design

Handarbetets Vänner Skola ställer ut handvävda mattor på restaurang Blå Porten

”Under årtusenden har handvävda mattor varit en bärare av kultur och tradition runt om i världen. Genom sina mönster och färger har de berättat historier om dess skapare och återspeglat den kultur eller region där de vävts. Genom historien har mattan vandrat genom rummet – från väggen och sängen via det dukade bordet – innan den lades på golvet.

Vårvintern 2024 har vi från Högre Textil Hantverksutbildning åk 1 vid Handarbetets Vänner Skola fördjupat oss i klassiska tekniker för att väva mattor. Genom besök på museum och botanisering i verksamhetens eget textilarkiv har vi studerat historiska exempel på vad en matta kan vara. Vi har vävt prover i ull- och linvarp, utforskat slätvävda såväl som knutna ytor i olika täthet och inslagsmaterial.

Utifrån dessa erfarenheter har vi individuellt formgivit och vävt varsin matta, där varje verk bär på en egen berättelse. Inspirationen sträcker sig från ”Gameboy”-estetik och traditionella röllakansmattor till fransk ornamentik och spår av barkborrar i trä. Många har färgat garnet själva för att komma ännu närmare sin vision. Arbetsprocesserna har sett olika ut men alla har vi fått erfara det tålamod och den råa muskelstyrka som krävs för att väva en matta.

Trots det dagliga slitage som golvmattor utsätts för kan en välgjord väv överleva i generationer. Våra mattor inleder sitt första levnadsår här, på restaurang Blå Porten.

Utställningen pågår under hela 2024.”

Theia på Blå Porten

Idag är det vernissage på restaurang Blå Porten på Djurgårdsvägen 64!

Här syns Theia i sällskap med Sofia Svernlövs väv Olympia.

Hon och hennes syskon, de andra titanerna, kan ses på restaurang Blå Porten under resten av år 2024. Välkomna!

7 Comments
  • Ingar Björnfot

    26 september, 2024 at 19:03 Svara

    Vilken vacker matta med bl.a. flossan. Vet du möjligtvis var man kan köpa eller beställa en flossalinjal?
    Vänligen
    Ingar

    • Alicia Sivert

      11 oktober, 2024 at 15:06 Svara

      Hej Ingar och tack för fina ord!
      Tyvärr vet jag inte var man hittar flossalinjaler idag. Dessa är specialtillverkade för skolan för många år sen. Lycka till i sökandet!
      Med vänliga hälsningar,
      Alicia

  • Joanna

    22 maj, 2024 at 07:35 Svara

    Vacker!

  • Linnéa

    21 maj, 2024 at 19:46 Svara

    Så himla vacker!

  • Cecilia N

    10 maj, 2024 at 08:41 Svara

    Jättefin! (Förstås!) Kul att du har färgat en del av varpen också.
    Och vilken snygg exponering! Både på utställningsväggen och hemma hos dig.
    Tack för att du drog mig till bloggskärgården.

  • Thea Holmqvist

    8 maj, 2024 at 09:44 Svara

    WOW! Så himla himla fint Alicia! Också kul med namnvalet, jag har själv knutit an lite till det eftersom det aldrig fanns mitt namn på keramikmuggar eller nyckelringar som barn, så jag vände mig till andra kopplingar till namnet istället. Och Theos fastnade jag så väldigt för, minns jag!

    Så fint att få se. Kanske blir det live-besök även i år? 🥰

  • Frida L

    7 maj, 2024 at 21:35 Svara

    Wow vilket hantverk, imponerande!!!

Post a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hej! Jag använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av den här sidan, analysera statistik och kunna personifiera innehållet så det passar besökarna bättre. Genom att fortsätta godkänner du mitt användande av cookies. Vill du läsa min integritetspolicy kan du göra det här.