Någonting är det med januari och jag är inte säker på vad. Men månaden får mig att vilja brodera Blekingesöm, och det har jag nu gjort för tredje gången!
Jag ville göra ett syskon till mina stjärtmesar, men i motställd komposition. Först tänkte jag på sidensvansar men jag sparar dem till ett annat projekt. Efter en idé från Martina blev det kungsfiskare!
Kungsfiskare i Blekingesöm, 2019. Bomull på linne, ca 24 x 18 cm broderad yta.
Jag har haft så roligt med det här broderiet. Blekingesöm är så fantasifullt och tillåtande. Det som karaktäriserar den är livfulla blomsterslingor med alla möjliga typer av blommor, blad, knoppar och bär. Jag började med att titta igenom boken Hängkläden från Blekinge – broderade och vävda av Ragnvi Hyllstedt och skissade av några former som inspirerade mig. Sen tog jag fram papper och färgpennor och gjorde en egen illustration inspirerad av de klassiska mönstren.
På 1800-talet syddes Blekingesömmen i starkt röda, blå och gula färger med ett tillägg av vitt. Ofta använde man två olikfärgade trådar i nålen, vilket jag gjort bland annat på fåglarnas bröst. Med tiden bleknade färgerna och de sömmar som finns bevarade är idag ljust blå och rosa. En vårig palett som jag bara älskar. Jag hade inga riktigt bra blå på lager utan valde en något mer turkos variant än vad jag helst hade haft. Men den passar ju kungsfiskarens ädla skrud!
Man använde stjälkstygn, enkelsidig plattsöm (för att spara på garn) och schattérsöm. Ibland användes bottensöm och franska knutar, men det har inte jag gjort här.
Vanliga motiv är tistelliknande blommor, smala blad och små bär.
I boken såg jag också en bild med broderade hjärtan, och valde att rita dit några sådana.
Här är baksidan av broderiet, där den enkelsidiga plattsömmen blir tydlig. I vanliga fall monterar jag helst så att broderiets avigsida syns på baksidan av tavlan, som med min fjälluggla. I det här fallet är den vita linneväven så tunn att den blir lite transparent och jag kommer behöva fodra med ett annat tyg.
Så blev mina Kungsfiskare i Blekingesöm! Dags att fundera på de där sidensvansarna!
Mer om Blekingesöm
+ Stjärtmesar i Blekingesöm
+ Beswick-hund i Blekingesöm
+ Landskapssömmar ur Handarbetets Vänners samlingar
+ Jenny om Blekingesöm
Lämna ett svar