första sommaren på den nya balkongen
Nu rodnar vildvinet på spaljén, jag har klippt ner tomatplantorna och tagit in de sista frukterna för att eftermogna. Potatiskrukorna är tömda och golvet sopat. Så många höstar jag lämnat plantorna ute tills snön kommit, sett jorden bli först dränkt, sur, och sen frysa fast. Alltid med dåligt samvete som resultat. I år bröt jag själv upp med sommaren innan det var för sent, släppte in hösten tidigt. Och idag tänkte jag att vi skulle titta tillbaka på säsongen och hur första sommaren blev på vår lilla balkong!
I början av maj satt jag på min tomma, nya uteplats och drömde om hur jag ville ha det. En spaljé av björkstammar, stora terrakottakrukor, bärbuskar och en pizzaugn till Andreas. I maj slog vädret också abrupt om från kylig vår till full sommarvärme och för första gången någonsin vågade jag avhärda plantor så tidigt. Balkongen blev snabbt fylld av blommor och plantor som omväxlande växte så det knakade, omväxlande slokade i hettan.
I balkonglådorna satte jag krasse och sallad. Även om plantorna sett lite luggslitna och gulnade ut har de blommat som dårar hela sommaren och humlorna har älskat dem.
Det blev ingen spaljé av björkstammar, och efter att ha letat efter en färdig från butik utan framgång kom jag till sist på en fenomenal lösning. Jag surrade en stomme av rundstavar och fäste svarta kompostgaller i den. Vildvinet och tomatplantorna tog snabbt över varje ledig yta, och det blev ett fint insynskydd mot entrén. Längst till höger stod en rödvinbärsbuske och Andreas olivträd. Grannbalkongens sopkärl och stulna kundkorg bröt av inredningstemat på ett piggt sätt.
Det blev några tomater faktiskt, trots österläge och alldeles för stora sorter (Abe Lincoln och Rosa Jätten som jag fått i present). Ett par har drabbats av pistillröta till följd av kalciumbrist – tydligen väldigt vanligt en sån här sommar. Det syns på den mörknade botten av frukten.
Jag köpte en planta med ekologiska smultron på Granngården, och den har fått hänga i en ampel i kompostgallerspaljén. Det har varit alldeles för varmt för den och mest har blommorna hunnit vissna innan de satt frukt, men ett par söta bär har vi fått smaka som det lyxigaste sommaren haft att bjuda.
Mot andra kortsidan ställde jag ett sopstationsfynd, den lilla stegpallen, med kryddväxter och min Dr. Westerlund.
På Hemköp hittade jag en så fin murgröna med vita inslag som stått i en liten kruka jag själv gjort. Bakom den tornade potatiskrukan. Jag vet ju att det inte riktigt lönar sig att odla potatis i hink, men kunde i alla fall inte låta bli när jag hittade några som grott i skafferiet.
Jag grävde upp dem medan de fortfarande var småttisar. Inte mycket att koka, men perfekta att skiva tunt och baka på en pizza med mycket rosmarin.
Den här sommaren har det faktiskt varit ganska skönt att balkongen legat i öst och haft skugga efter lunch. När hettan varit som mest tryckande har det ofta varit lite mer svalka på balkongen, och många långa, sköna kvällar har vi kunnat få där. Jag har gjort mycket av min handsömnad där ute och Vifslan har lärt sig att hon får följa med ut så länge hon sitter i knäet.
Det har varit en krävande odlingssommar då det behövts vattnas flera gånger om dagen. Just nu känns det ganska skönt att ha packat ihop för i år. Nästa sommar ska jag byta ut några av de stora krukorna mot en grön växthylla mamma hittat på auktion, och kanske ta en paus från odlingen till fördel för sommarblommorna. Men de planerna lämnar jag till februari att drömma om.
Jenny Lundstedt
12 juni, 2022 at 17:56Tack för ett smart tips det lånar jag gärna till min egen odling 🥰och så mysigt du har det på din balkong .
Mvh Jenny
Wilda
29 september, 2018 at 20:23Underbara foton och så fint att få en inblick i sommarbalkongen. Mina balkongväxter verkar ju inte ens vilja ge upp nu när frosten har kommit så vi får se hur länge de tänker kämpa på ;)
Martina
19 september, 2018 at 12:02Så fantastiska bilder!
Mina bästa tips för att inte behöva vattna så ofta, oavsett om det gäller blommor eller grönsaker:
1. Löjligt stora krukor. Endast pelargoner i krukor som är mindre än en vanlig hink. Eller krukor/lådor med vattenreservoar. Hellre samplantering än småkrukor.
2. Hasselfors U-jord. Dyrare, finns inte överallt, men Så. Värt. Det. Testade en annan prestigejord i några krukor i år. Kommer inte göra om det.
Även i somras klarade sig mina tomater på vattning ett par gånger i veckan i stort sett hela säsongen.
Alicia Sivert
24 september, 2018 at 17:46Tack för tips och omtanke Martina! Jag tyckte jag hade stora krukor, haha, men det är ju terrakotta å andra sidan så de suger en del. Balkonglådorna har faktiskt vattenreservoar och krassen hade nog sett ännu mer eländig ut utan den, men att odla smultron i ampel borde jag kanske givit upp direkt… Nåväl! U-jord har jag inte testat men jag ska kolla om Plantagen har! :) Det låter fantastiskt att ha klarat den här sommaren på enstaka vattningar i veckan!