Månadens Monthly Makers-tema är färg, och du har fram till den 28:e maj på dig att skapa någonting inspirerat av ordet. Det går naturligtvis att tolka i poesi, fotografi, musik, genom att måla om möbler eller vad ni känner för, men för den som är sugen på att prova på klassiskt måleri, men begränsas av prestationsångest, tänkte jag tipsa om några tekniker för att komma igång!
1. Vått i vått är en akvarellteknik där du först blöter delar av eller hela pappret, varpå du målar med ganska utspädd färg. Färgen kommer att sprida sig i det fuktiga pappret och det är svårt att förutspå eller påverka resultatet, men prova att vinkla pappret och låta färgen rinna i en viss riktning. Ett tips är att tejpa pappret mot en skrivskiva så är det lättare att hantera.
2. Måla med kaffe är ett budgetalternativ till akvarell. Du kan späda kaffet med vatten för att få fram ljusare valörer, men lättast bygger du skuggor genom att lägga flera lager med vad som blev kvar i frukostkoppen. Eftersom du hela tiden har samma färgnyans tvingas du tänka på motivet annorlunda, fokusera på skuggor och linjer istället för olika färger vilket kan vara ett skönt sätt att dämpa prestationsångest och frigöra experimentlusten. Du som inte dricker kaffe kan prova samma sak genom att bara använda en enda färg i akvarellasken.
Min barndomskanin Mimmi, målad med kaffe och ifylld med bläckpenna.
3. Häll, skvätt och stänk är kul effekter att utnyttja i en målning. Börja med att droppa några stora fläckar färg på pappret, vinkla det och låt färgen rinna. Kanske ser du ett motiv ta form? Lodräta strimmor blir stjälkar och vågräta formar siluetten av ett kulligt landskap. Tänk på att skydda bordsytan omkring dig med tidningar eller liknande – det är lätt att bli medryckt och stänka färg över hela sin omgivning!
4. En teknik jag upptäckt och börjat experimentera med ganska nyligen är att lägga ut plastfolie över nymålad akvarellfärg. Målningen får sen torka med plasten på och den bildar kristalliska formationer i bilden. Ett bra sätt att göra en levande men abstrakt bakgrund!
David Bowies bakgrund är gjord med plastfolietekniken.
5. Maskeringstejp används ofta för att fästa akvarellpappret mot bordet eller en skrivskiva men också för att skapa skarpa kanter kring en målning.
Du kan även tejpa ytor inom motivet som du vill behålla vita, exempelvis en månskära. Riv eller klipp i tejpen för att ge den karaktär, och låt den sitta tills målningen torkat helt.
Mitt bästa knep:
När en använt maskeringstejp för att fästa eller skydda ytor i en målning är det alltid viss risk att pappret skadas när tejpen dras bort. Min gymnasiebildlärare Linda lärde mig hur jag undviker att tejpen fäster för väl i pappret, och jag använder mig av knepet i stort sett varje gång jag målar akvarell:
Innan du fäster den på pappret sätter du helt enkelt tejpen mot en textil yta, tex strumpbyxan, skjortan eller en bordsduk. Lossa och sätt fast tejpen ett par gånger mot tyget så mister den sitt allra illvilligaste grepp och lossnar lättare från pappret när du målat färdigt! Lätt som en pannkaka!
Hoppas du vill skapa med mig på färgtemat! Det ska bli så himla roligt att få se allt vad alla hittar på. På fredag publicerar jag mitt bidrag och det inlägget kommenterar du med en länk till ditt eget. Vi som driver Monthly Makers är Anna María, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, Stina, Wilda och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!
Lämna ett svar