bildlektion: rita naturföremål på tid – en teckningsövning i 13 steg
Har du följt Teckningsutmaningen i juni på avstånd men inte känt dig redo att delta själv? Läste du mitt inlägg Du ritar som en nioåring och är fast besluten att ändra på saken? Eller letar du en uppvärmningsövning och tips på hur du gör för att bara komma igång och börja teckna? Idag har jag skrivit ihop en bildlektion till dig med en teckningsövning som jag kört med elever från tio års ålder och uppåt. Den passar både nybörjare och vana tecknare och är uttänkt för att frigöra handen, öppna ögonen och hjälpa dig att komma igång!
Till den här övningen har jag valt motivet naturföremål av två anledningar: Föremålen kan hittas i stort sett var som helst av vem som helst och de skiftar mycket i uttryck mellan olika exemplar vilket gör dem både förlåtande och utmanande. Du som inte har en snäcksamling hemma kan till exempel välja nötter från mataffären, kottar, stenar, kvistar och löv från ditt närområde, eller utgå från mina foton i inlägget.
Du behöver: blyertspenna, papper, sudd, naturföremål, tidtagarur.
Du som har tillgång till olika sorters material kan även välja några blyertspennor med olika hårdhet, ett kraftigare papper och eventuellt en stompf.
Börja med pappret och en penna – inga alternativ och inget sudd. Välj ett föremål ur samlingen och placera det framför dig. Betrakta det noga! Var uppmärksam på hur just ditt föremål ser ut ur just den vinkel du ser det, i just den ljussättning det befinner sig.
Du kan teckna var som helst på pappret men jag rekommenderar att du börjar överst till vänster för att kunna följa din egen utveckling. Du kommer att göra flera teckningar på samma papper.
Du kommer nu att få 30 sekunder på dig att teckna av föremålet. Under den tiden hinner du i stort sett bara få upp en form, så fastna inte i detaljer.
1. Teckna föremålet på 30 sekunder. Var noga med att lyfta pennan så fort tiden är ute. Fuska inte!
2. Vrid på föremålet så du ser det ur en annan vinkel. Betrakta det noga. Välj ett nytt ställe på pappret och gör en ny skiss på 30 sekunder.
3. Vrid på föremålet och teckna av det på ett nytt ställe på 30 sekunder.
Var noga med tidshållningen och gå inte på din tidigare bild för att ändra eller lägga till i efterhand. Gör hellre en ny!
4. Byt föremål och placera det framför dig. Betrakta det noga. Teckna föremålet på 30 sekunder och anteckna tidsåtgången bredvid de skisser du hittills gjort.
5. Vrid på föremålet och fortsätt på ett nytt ställe på pappret. Du får nu 1 minut på dig.
6. Vrid på föremålet och teckna av det ur en ny vinkel på ett nytt ställe. Du får 1 minut på dig. Notera tidsåtgången vid de två senaste skisserna.
7. Byt föremål och ta fram suddet. Du får 2 minuter på dig. Nu kan du börja titta på skuggor och detaljer. Betrakta ditt föremål. I vilken riktning går linjerna? Var ligger högdagrarna och de djupaste skuggorna? Finns det några avvikelser i formen – märken, fläckar eller hål? Teckna föremålet på 2 minuter.
8. Vrid på ditt föremål, teckna det igen på 2 minuter. Notera tidsåtgången.
9. Byt föremål. Teckna av det på 3 minuter.
10. Vrid och upprepa. Notera tidsåtgången.
11. Byt föremål och ta fram resterande teckningsutrustning om du har: pennor i olika hårdhet, stompf och dylikt. Teckna av föremålet på 5 minuter.
12. Vrid på föremålet, teckna det igen på 5 minuter. Notera tidsåtgången.
13. Ungefär här börjar det bli svårt att jobba med små motiv och längre tid. Om du vill fortsätta förlänga tiden successivt, byt då också till komplexare föremål, förstora din avbildning på pappret eller bygg stilleben med flera föremål. Jobbar du med stilleben kan du komponera föremålen tillsammans för att se hur de påverkar varandra. Väljer du att gå upp i format kan du ta större hänsyn till detaljer.
Annars kan du lägga ifrån dig tidtagaruret nu och teckna av några av föremålen igen, utan tidsbegränsning. Detta är en uppvärmningsövning och den korta tiden kan kännas en aning frustrerande. Ta tillvara på den frustrationen och tillåt dig nu att teckna fritt!
Reflektionsfrågor:
1. Blev dina studier bättre när tiden ökade eller hade du din topp under någon av de kortare tidsintervallerna?
2. Hur utvecklades ditt tecknande under övningen? Vad hände med prestationsångesten efter hand? Blev handen snabbare och säkrare efter ett tag?
3. Hur kändes det att teckna på tid? Var det stressande eller avslappnande att förhålla sig till en given tidsram?
Även om du är missnöjd med resultatet, försök att inte slänga teckningen riktigt än. Titta på och analysera istället varför du inte är nöjd – vilka linjer stämmer inte, hur borde de se ut istället? Spara teckningen för att kunna jämföra i framtiden. Alla som tränar utvecklas.
Det viktigaste när en lär sig teckna är att lära sig se. När jag tecknar tittar jag lika mycket eller mer på min referens som på min egen bild. Ögonen växlar fram och tillbaka för varje drag med pennan. Det vanligaste misstaget vi gör när vi vill lära oss teckna är att titta en gång på referensen och sen teckna den som vi minns den. Hjärnan fyller då i och hittar på element som kanske inte finns eller som ser annorlunda ut i verkligheten. Mitt tips är att inte försöka förändra motivet särskilt mycket, inte heller laga eller förenkla det, utan försöka återge det precis som det ser ut – med skavanker och allt! Då är sannolikheten större att du skapar en trovärdig avbild.
Och till sist: Lycka till! Berätta gärna i kommentarerna hur det gick för dig, och lägger du upp ditt resultat får du gärna skicka mig länken!
Länktips:
+ Du ritar som en nioåring (och vad du kan göra åt saken)
+ Teckningsutmaningen i juni
+ 30 saker du kan teckna
Wilda
8 juli, 2018 at 15:03Åh det här formatet är ju en dröm! Fantastiskt! Ska genast spara och ge mig på detta när andan faller på.
Klara
5 juli, 2018 at 20:15Tack så mycket för denna bra övning och pedagogiska upplägg. Har roat med denna sista halvtimmen och härmade grovt med snäckor jag hade hemma. Tyckte nog att 5 min blev bäst även om jag kanske inte gjorde så mycket skillnad i teckningen sista 30-60ses.
Alicia Sivert
8 juli, 2018 at 08:17Wow så fint att höra! Jag blir himmelens glad att du fått användning för övningen och hoppas du får det igen! Tack!! :D
Jenny
28 juni, 2018 at 18:10Tack för superlektion! Ska spara inlägget och roa mig med övningen på semestern längre fram :D
Alicia Sivert
8 juli, 2018 at 08:16Vad roligt! Lycka till och berätta gärna hur det går!
Linnéa
27 juni, 2018 at 08:10Vilket super bra tips! Det är ju jätte bra att använda sig av när man har lite idétorka. För mig har det gått hyfsat bra, jag har målat något varje vecka och utmanat mig själv lite i hur och vad jag har målat. Tänkte lägga upp en summering av mitt tecknande imorgon eller på fredag :)
Alicia Sivert
27 juni, 2018 at 09:18Åååh vad kul, det ser jag fram emot! Bra jobbat!!!
Janniche Paulsen
26 juni, 2018 at 07:44Tusen, tusen takk Alicia! Jeg har slitt med å komme i gang, men dette var akkurat hva jeg trengte! :-D
Stor klem, Janniche
Alicia Sivert
26 juni, 2018 at 14:22Åh vad roligt! Berätta gärna hur det går!