Glad Lucia! Är du som jag och tycker om att baka men har himla bråttom såhär års? Då kommer här en handfull tips och knep som underlättar lussebaket med hundratals procent!
1. Kavla och stansa ut pepparkakorna direkt på bakplåtspappret, och pilla sen bort degen mellan kakorna. På så vis slipper du flytta tunna kakor som fastnat i bordet och kan bara lyfta pappret till plåten och köra in dem i ugnen i ett svep. Går så otroligt mycket snabbare och enklare och jag blir alltid lika förfärad när jag ser nån stackare som bakar direkt på bordet.
2. Smöra formen med smält matfett. Jag avskyr att smöra formar med hårt, motvilligt matfett i paket. Det blir ojämnt, kladdigt på fingrarna och alltsomoftast smuligt i smöret. Eftersom nästan alla kakrecept inleds med att en smälter matfett i kastrull slänger jag helt enkelt i några gram extra, för att sen pensla formen med det smälta smöret. Lätt som en plätt!
3. Baka lussebullar i långpanna. Jag älskar bullar men hatar att knåda, hatar när det blir torrt, hatar när degen fastnar i bordet och kaveln och hatar att städa köket efter ett mjöligt degigt kladdigt traditionellt bullbak. Istället följer jag Dubbelhakornas recept på saffransbröd, där degen stjälps upp i en långpanna utan knådning, fyllningen läggs i små hål och bullbitarna skärs upp som kvadrater efter gräddning. Förutom att det är enkelt och kladdfritt är det även de godaste lussebullar jag vet! Funkar lika bra resten av året smaksatt med kanel eller kardemumma.
4. Baka med en kompis. Ett ganska självklart tips egentligen, men hallå, det blir så mycket roligare om man är två, du slipper multitaska och kan dela på ingredienskostnaderna vilket innebär dubbelt så många sorters kakor för samma pris! Plus att det är trevligt att fika ihop efteråt. Jag skulle dock inte rekommendera att baka med katten Tofslan, allt hon gör är att äta deg och hon hjälper knappt till med knådningen, men den sensationella Lisa som är fingermodell i bilden ovan är min bästa bakbuddy!
Hoppas nu ni får en riktigt fin, välsmakande och skönsjungande dag!
Har du nåt eget knep för att få julbaket att flyta på enklare?
Lämna ett svar