4 tips och knep som underlättar lussebaket
Glad Lucia! Är du som jag och tycker om att baka men har himla bråttom såhär års? Då kommer här en handfull tips och knep som underlättar lussebaket med hundratals procent!
1. Kavla och stansa ut pepparkakorna direkt på bakplåtspappret, och pilla sen bort degen mellan kakorna. På så vis slipper du flytta tunna kakor som fastnat i bordet och kan bara lyfta pappret till plåten och köra in dem i ugnen i ett svep. Går så otroligt mycket snabbare och enklare och jag blir alltid lika förfärad när jag ser nån stackare som bakar direkt på bordet.
2. Smöra formen med smält matfett. Jag avskyr att smöra formar med hårt, motvilligt matfett i paket. Det blir ojämnt, kladdigt på fingrarna och alltsomoftast smuligt i smöret. Eftersom nästan alla kakrecept inleds med att en smälter matfett i kastrull slänger jag helt enkelt i några gram extra, för att sen pensla formen med det smälta smöret. Lätt som en plätt!
3. Baka lussebullar i långpanna. Jag älskar bullar men hatar att knåda, hatar när det blir torrt, hatar när degen fastnar i bordet och kaveln och hatar att städa köket efter ett mjöligt degigt kladdigt traditionellt bullbak. Istället följer jag Dubbelhakornas recept på saffransbröd, där degen stjälps upp i en långpanna utan knådning, fyllningen läggs i små hål och bullbitarna skärs upp som kvadrater efter gräddning. Förutom att det är enkelt och kladdfritt är det även de godaste lussebullar jag vet! Funkar lika bra resten av året smaksatt med kanel eller kardemumma.
4. Baka med en kompis. Ett ganska självklart tips egentligen, men hallå, det blir så mycket roligare om man är två, du slipper multitaska och kan dela på ingredienskostnaderna vilket innebär dubbelt så många sorters kakor för samma pris! Plus att det är trevligt att fika ihop efteråt. Jag skulle dock inte rekommendera att baka med katten Tofslan, allt hon gör är att äta deg och hon hjälper knappt till med knådningen, men den sensationella Lisa som är fingermodell i bilden ovan är min bästa bakbuddy!
Hoppas nu ni får en riktigt fin, välsmakande och skönsjungande dag!
Har du nåt eget knep för att få julbaket att flyta på enklare?
Jess
14 december, 2016 at 19:51Alltså sista bilden <3 För övrigt helt genialt att baka ut pepparkaksdegen direkt på bakplåtspapper, hur kan jag inte ha tänkt på det innan?! Försöker bestämma vad jag ska baka nu den sista veckan innan jul men kan verkligen inte bestämma mig, finns ju så mycket gott!
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:24JAG VET!!! Det är så smart och enkelt och självklart och ändå så lätt att inte tänka på! Men det kommer göra ditt liv så mycket enklare från och med nu! Förutom när det kommer till valet av bakverk då ;)
Wilda
14 december, 2016 at 17:35Underbara hjärtliga tips! <3 Långpanna måste ju verkligen göra saker enklare. Haha men så är ju jag typen som vill att lussebak ska ta en hel dag ;)
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:23Ja det låter härligt! Nån jul ska jag också låta det göra det, haha </3
Emilia
14 december, 2016 at 10:16Alltså TACK! Ska ta mig an pepparkaksbaket idag och har aldrig ens tänkt på att man kan kavla ut direkt på bakplåtspapper. Vilken vardagstrassel lösare du kom med :D och Tofslan, vilken guldklimp, så klart en vill nafsa på degen. Hon har ju fattat hela grejen ;)
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:22Vilken bra tajming, hurra vad kul! :D
Haha ja, lilla lussekatten!
lopplisa
14 december, 2016 at 09:25Smarta bra tips!! Ja, jag testade att kavla ut pepparkaksdeg mellan två bakplåtspapper och lät det hela vila i kylen innan vidare arbete. Minns inte riktigt varför det just skulle vara mellan två papper, men kylan gjorde nog det hela ännu lättare att pilla bort överflödig deg. Kommer inte riktigt ihåg.. idén fick jag av en granne under en busstur… hon spånade fram och jag testade :) Allt gick i alla fall lättare, men undersidorna på kakorna blev annorlunda än de gräddade på plåt. Sedan dess fortsätter jag i alla fall att baka ut på papper. Böket med kylen har jag skippat (även om det gjorde mellankakspillet lättare)
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:22Haha jisses, det låter lite väl ambitiöst! I alla fall i min familj där vi bakar kilovis med kakor i en enda sittning. Men jag förstår att degen är lättare att pilla bort när den är lite sval och håller ihop bättre!
Grahnslöjd
13 december, 2016 at 20:24Smart att baka direkt på plåten!!:)
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:21Finns inga andra sätt!!
hanna, förbanna
13 december, 2016 at 19:42men vad smart! Speciellt första tipset, för FINNS det något mer frustrerande än när kakorna fastnar i underlaget när man ska flytta dem till plåten?! Tack för tipsen!
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:20Kuuuul! Låt bakandet börja!
Annie Källén
13 december, 2016 at 16:54Första knepet. Så enkelt. Så smart. (alla andra knep också)
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:20JA! Haha det är min bästa life hack!
Tyg och otyg
13 december, 2016 at 10:58Alltså, finns det på riktigt folk som smörjer bakformar med osmält smör? :-O
På samma tema: Om det mot förmodan inte skulle vara smält smör i kakan, så lägger man bara en klick i formen och ställer in den i ugnen några minuter, så är det bara att pensla sedan.
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:20SÅ SMART! Och JA, jag fattade inte det här förrän för ett par månader sen, och ditt knep med ugnen hade jag inte ens tänkt på! Den där kreativiteten och problemlösningsförmågan jag tillskriver mig är nog inte applicerbar i köket ;)
Bisa Läckman
13 december, 2016 at 10:38Är aldrig så effektiv som när vi bakar tillsammans! Sju sorters kakor och så kaffe på det! Häpp!
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:19"VAD SKA VI BAKA MEDAN DEGEN JÄSER!!!!???"
Julia
13 december, 2016 at 10:14Tofslan <3<3<3 så god ser lussebullen ut!
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:19Hihihihi :)
Katarina
13 december, 2016 at 10:14Vad har du för fyllning i långpannebullarna när du gör av saffransdeg?
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:18Färskost, smör och florsocker! Hela receptet finns här: http://dubbelhakorna.blogspot.se/2010/12/otroligt-saftigt-och-lattbakat.html
Katarina
19 december, 2016 at 20:59Jag läste receptet men tänkte att du hade gjort en lussevariant. Själv är jag nyfiken på att testa med saffranssmör i mina saffransbullar. Mer saffran borde liksom inte kunna bli fel.
Anni
13 december, 2016 at 08:26Och Lisas biskvier är sjuuukt goda!
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:18Sant!!
Fredrikapåvinden
13 december, 2016 at 07:31Så fint inlägg! Och så mycket bra tips ju! Ska här med alltid pensla mina formar i fortsättningen. Hoppas du får en fin Lucia! Kraaam!
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:15Tack Fredrika! God jul!! <3
sandra
13 december, 2016 at 06:52Vilket underbart inlägg! Och sista bilden alltså <33 Vill också ha en kattkompis igen.
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:15Ååh jaa, jag förstår det!! <3
Mikaela
13 december, 2016 at 06:39Lussebullarna i långpanna var verkligen sjukt goda! Och haha sista bilden <333
Alicia Sivert
15 december, 2016 at 10:15:D